Avioliittoon vihkiminen

Avioliitto on suuri sitoutuminen, joka vie suhteen uudelle ja syvemmälle tasolle.  Vihkimisessä pari lupautuu rakastamaan toisiaan ja jakamaan elämänsä.  Yhteiselle tielle rukoillaan Jumalan siunausta.

Häitä voi viettää monella tavalla, suuresti tai pienesti.  Vihkipari itse päättäää häidensä koosta ja juhlavuudesta.  Vihkiminen voidaan toimittaa kahden todistajan läsnäollessa tai vaikka molempien sukujen ja ystäväjoukon voimin.  Vihkiminen tapahtuu useimmiten kirkossa, mutta vihkiä voi myös vaikkapa kotona tai luonnon helmassa

Avioliiton esteiden tutkinta tehdään seurakuntatoimistossa.  Sieltä voi varata myös vihkiajan, kirkon ja papin.  Lapinjärven seurakuntatoimisto avoinna ma ja to kello 9-12 050 3827521,  Lapinjärventie 20 C 2, 08700 Lapinjärvi.  Ennen vihkimistä pappi kutsuu harjoittelemaan ja keskustelemaan juhlaan liittyvistä toiveista.  Kanttori auttaa musiikin valinnassa.

Avioliiton siunaaminen

Maistraatissa vihitty pari voidaan siunata kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa.  Siunaaminen ei edellytä rippikoulun käymistä tai kirkon jäsenyyttä.  Siunaamistilanne muistuttaa paljon avioliitton vihkimistä.  Siinä voi olla häämarssi ja virsi.  Solmitun avioliiton puolesta rukoillaan ja puolisot siunataan.  Puolisot lupaavat solmitussa avioliitossa osoittaa puolisolleen uskollisuutta ja rakkautta myötä- ja vastoinkäymisissä.  Sormuksia ei enää vaihdeta.